Αντίστροφη όσμωση & αφαίρεση ορυκτών

Αντίστροφη όσμωση & αφαίρεση ορυκτών

Αντίστροφη όσμωση και αφαίρεση ορυκτών από πόσιμο νερό
Η αντίστροφη όσμωση γενικά θα απομακρύνει το αλάτι, το μαγγάνιο, το σίδηρο, το άλευρο, τον μόλυβδο και το ασβέστιο (Binnie et al., 2002). Τα περισσότερα μεταλλικά συστατικά του νερού είναι φυσικά μεγαλύτερα από τα μόρια του νερού και παγιδεύονται από την ημιδιαπερατή μεμβράνη και απομακρύνονται από το πόσιμο νερό όταν φιλτράρονται μέσω RO
(AllAboutWater.org, 2004). Εν τω μεταξύ, οι καταναλωτές ανησυχούν για την αφαίρεση ορυκτών από το πόσιμο νερό τους.
 

Αντίστροφη όσμωση αφαιρέστε τα ορυκτά
Η αντίστροφη όσμωση (RO) αφαίρεσε περισσότερο από το 90-99,99% όλων των μολυσματικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένων των ορυκτών, από την παροχή πόσιμου νερού (βλ. Σχήμα 1). Η RO απομακρύνει τα μέταλλα επειδή έχουν μεγαλύτερα μόρια από το νερό. Το θέμα των ορυκτών και της RO δημιούργησαν αντιπαραθέσεις και διαφωνίες μεταξύ των επαγγελματιών του νερού και της υγείας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) διευκρίνισε ότι η πλειονότητα των υγιών ορυκτών που απαιτούνται για το ανθρώπινο σώμα προέρχεται από συμπληρωματικές πηγές τροφίμων ή διατροφής και όχι από πόσιμο νερό βρύσης. Επιπλέον, τα μέταλλα που βρίσκονται στο νερό μπορεί να είναι επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία. Τα στοιχεία είναι ισχυρά ότι το ασβέστιο και το μαγνήσιο είναι απαραίτητα στοιχεία για το ανθρώπινο σώμα (WQA, 2011). Ωστόσο, είναι ένα αδύναμο επιχείρημα που υποδηλώνει ότι πρέπει να καλύψουμε αυτήν την ανεπάρκεια μέσω της κατανάλωσης νερού (WQA, 2011). Το νερό της βρύσης παρουσιάζει μια ποικιλία ανόργανων ορυκτών τα οποία το ανθρώπινο σώμα δυσκολεύεται να απορροφήσει (Misner, 2004). Η παρουσία τους είναι ύποπτη σε ένα ευρύ φάσμα εκφυλιστικών ασθενειών, όπως σκλήρυνση των αρτηριών, αρθρίτιδα, πέτρες στα νεφρά, πέτρες στη χολή, γλαύκωμα, καταρράκτης, απώλεια ακοής, εμφύσημα, διαβήτης και παχυσαρκία. Ποια μέταλλα είναι διαθέσιμα, ειδικά σε "σκληρό" νερό βρύσης, απορροφώνται ελάχιστα ή απορρίπτονται από περιοχές κυτταρικού ιστού και, εάν δεν εκκενωθούν, η παρουσία τους μπορεί να προκαλέσει αρτηριακή απόφραξη και εσωτερική βλάβη (Dennison, 193; Muehling, 1994; Banik , 1989).

Εικόνα 1. Μεμβράνη αντίστροφης όσμωσης (Πηγή: DOI-BUR, 2009)
 

Οργανικά ορυκτά εναντίον ανόργανων ορυκτών
Υπάρχουν δύο τύποι ορυκτών στο νερό, οργανικά και ανόργανα. Η ανθρώπινη φυσιολογία έχει βιολογική συνάφεια με τα οργανικά μέταλλα. Τα περισσότερα οργανικά μέταλλα για τις λειτουργίες του σώματός μας προέρχονται από διατροφικές φυτικές τροφές (Misner, 2004). Ένα αναπτυσσόμενο φυτό μετατρέπει τα ανόργανα ορυκτά από τα εδάφη σε ένα χρήσιμο οργανικό ορυκτό (Misner, 2004). Όταν ένα οργανικό μέταλλο (από φυτική τροφή) εισέρχεται στο στομάχι, πρέπει να προσκολληθεί σε ένα συγκεκριμένο μόριο πρωτεΐνης (χηλίωση) για να απορροφηθεί, τότε αποκτά πρόσβαση στις περιοχές ιστού όπου χρειάζεται (Misner, 2004). Μόλις ένα φυτικό ορυκτό εκχωρηθεί εντός του σώματος, χρησιμοποιείται ως συνένζυμο για τη σύνθεση σωματικών υγρών, για τη διαμόρφωση αίματος και οστών κυττάρων, και για τη διατήρηση της υγιούς μετάδοσης νεύρων (Balch & Balch 1990).

 

Η αντίστροφη όσμωση επηρεάζει ελάχιστα το pH του νερού
Τα επίπεδα pH του νερού θα αλλάξουν αυτόματα όταν καταναλώνεται και έρχεται σε επαφή με τα τρόφιμα στο στομάχι σας (Wise, 2011). Ακόμα και με άδειο στομάχι, το οξύ του στομάχου σας είναι ήδη αρκετές φορές πιο όξινο από το νερό RO (pH 6-8) με επίπεδο
pH 2 (Wise, 2011). Το ανθρώπινο σώμα ρυθμίζει τα επίπεδα του pH συνεχώς για να βρει ισορροπία και ισορροπία (βλ. Σχήμα 2). Επομένως, υπό κανονικές συνθήκες, θα διατηρεί πάντα μια ουδέτερη ισορροπία pH 7,4 (Wise, 2011). Το υγιές σώμα είναι πολύ ανθεκτικό και θα αποκαταστήσει το ομοιοστατικό pH αρκετά γρήγορα και εύκολα (Wise 2011). Τα αναψυκτικά και τα αθλητικά ποτά έχουν συνήθως επίπεδο pH 2,5, ο χυμός πορτοκαλιού έχει pH 3 και ο καφές έχει επίπεδο pH 4 και πίνουμε αυτά τα ποτά όλη την ώρα χωρίς προβλήματα (Wise, 2011).

Σχήμα 2. Σύγκριση των επιπέδων pH (Πηγή: Wise, 2011)


Συμπέρασμα

Το νερό που φιλτράρεται ή υποβάλλεται σε επεξεργασία με RO είναι καθαρό, καθαρό και υγιές. Το σύστημα θεραπείας με RO είναι αυτή τη στιγμή η μόνη τεχνολογία που μπορεί να απομακρύνει τους περισσότερους αναδυόμενους ρύπους (π.χ. συνταγογραφούμενα φάρμακα και υπερχλωρικό άλας) συμπεριλαμβανομένων άλλων μολυσματικών ουσιών (π.χ. Arsenic, Cyanide και Fluoride) που είναι δύσκολο να αφαιρεθούν με άλλες μεθόδους θεραπείας. Όχι πλέον κατάποση επιβλαβών ανόργανων ορυκτών σημαίνει ότι το σώμα δεν θα πιέζεται πλέον να προσπαθεί να απορροφήσει κάτι που δεν έπρεπε να είναι εκεί στην αρχή (Wise, 2011). Οι καταναλωτές δεν πρέπει να ανησυχούν για την απομάκρυνση των ορυκτών από το σύστημα RO. Οι WHO (2009) και WQA (2011) επεσήμαναν ότι το ανθρώπινο σώμα λαμβάνει τη συντριπτική πλειονότητα των ορυκτών από τρόφιμα ή συμπληρώματα και όχι από πόσιμο νερό.

 

www.iwa-network.org

Πίσω